קונדילומה
נגיף הפפילומה גורם למחלת הקונדילומה, שביטויה הנפוץ הוא גידול כרוביתי, אך לרוב היא בלתי נראית.
התלונות השכיחות הן גרד, אי נוחות וכאב. יחודו של הנגיף היא יכולתו לגרום מלבד לדלקת באברי המין, גם למצבים טרום סרטניים וסרטניים.
כבר על ההתחלה של המאמר חשוב לדעת כי בטיפול ובגישה נכונים ניתן להתרפא מהמחלה באופן מוחלט וכן ניתן להיפטר מהנגיפים. עם זאת, כמו במקרה של שפעת, אפשר להדבק במחלה שוב שכן הגוף לא יוצר חיסון טבעי כנגדה.
למען הרחבת הידע - המילה קונדילומה מגיעה מהיוונית שפרושה "כפתור".
שיעור ההדבקה הוא 1:4 [ 25%] שיעור גבוה למדי ולשם השוואה – שיעור ההדבקה בHIV הוא 1:1000.
ההדבקה היא גם במגע אישי שריטותפצעים פתוחיםביחסי מין איש ואישה גבר וגבר. וגם במגע עם מכשירים כמו ויברטור או מכשירי לייזר ואינפרה אדום המשמשים להורדת שערות, וכן במגע עם מגבות ותחתונים.
מתי יש לחשוד במחלת הקונדילומה?
· אצל נשים-תוצאות בלתי תקינות של משטח צואר רחם
· גרד
· פטרת חוזרת
· הפרשה חוזרת או מתמידה
· קונדילומה לבן הזוג
הקונדילומה מוגדרת לעתים כמחלת המאה.
· למעלה מ 100זנים זוהו עד כה מתוכם כ 40 מתבייתים על העור והריריות של אברי המין, פי הטבעת, השופכה וסביבותם והפה, וחלק מהם בעלי פוטנציאל לממאירות. זנים אלו ניתנים לאיתור ע"י בדיקת DNA, באמצעות שיטת PCR.
· מיקום וצורה: הקונדילומה נמצאת לרוב באברי המין ובפי הטבעת ולעתים נדירות בריריות הפה. היא מתבטאת כגידול כרוביתי או ככיב .
· הדבקות: ביחסי מין, במגע עם ביגוד תחתון, סדינים ומגבות. הסכון להדבק בקונדילומה הוא 25% . הסכון לתנוקות ללקות במחלה במיתרי הקול הוא 1 ל- 1000
· בטוי וסכנות: הקונדילומה יכולה להתבטא בגרד, בפטריה חוזרת של הנרתיק, בכאב ביחסי מין ובדלקת צואר רחם. הסכנה היא סרטן צואר הרחם.
· מניעה: קונדום לאישה[יש דבר כזה] מגן טוב יותר מקונדום רגיל. מומלץ להרתיח או לגהץ לבנים, מגבות וסדינים.
· טיפול: יש והקונדילומה מסולקת! היעיל ביותר הוא הלייזר וניתן לשלב גם תמיסת קונדילוקס וקרם אלדרה. במקרים עקשניים – זריקות אינטרפרון.
· בני זוג- חובה להיבדק באמצעות קולפוסקופ המצוי אצל גינקולוגים.
· הנגיף לעיתים סמוי ועשוי להמצא על פני ריריות אברי המין שנים לפני שהוא פוגע וגורם למחלה. הנגיף לא נמצא בדם ואי אפשר לגלותו ע"י בדיקת נוגדנים או תרבית.
· חיסון? - כבר יש ומומלץ.
עשו סקס בטוח ושמרו על עצמכם!
מין פסיכולוגית2009-3-1 22:16:9