אזעקת מציצה -כנסו ותבינו
2שמע סיפור אמיתי,







במיוחד בנתינת זרע ליאנה, מאשה, מילנה וכל בנות אוקראינה...
אזעקת מציצה -כנסו ותבינו
3בגרון האדם שוכנים מיליארדי חיידקים שרובם אינם מזיקים. אך זן אחד נעשה יותר ויותר נפוץ בו, והוא רחוק מלהטיב. מדובר בחיידק ניסריה גונוריאה, הגורם למחלת המין זיבה. מחלה זו הולכת ומתפשטת זה שנים. ארגון הבריאות העולמי (WHO) דיווח על עלייה ביותר מ-50 מדינות. כעת אומרים חוקרים שהמגפה מתפשטת בגלל אמצעי העברה ייחודי: מין אוראלי. "זיהומי הגרון הם מאגרים שקטים", אומרת ד"ר אמילי אלירול, ראש תוכנית "זיהומים המועברים במין" בשותפות למחקר ופיתוח גלובליים באנטיביוטיקה (GARDP). "חיידק הזיבה ששוכן אצל מישהו בגרון יכול לעבור ביעילות רבה לשותפו במין אוראלי".
קשה לאתר את חיידק הזיבה בגרון ולטפל בו; חיידק זה נדבק בעמידות בפני אנטיביוטיקה מחיידקים אחרים בגרון, ומעביר אותה בין שותפים ליחסי מין. רק תרופה אנטיביוטית אחת שמאושרת לשימוש מסחרי עדיין פועלת בעקביות נגד זנים של החיידק. אך כעת צצה דאגה חדשה: זיבת־על כביכול, שעמידה בפני כל טיפול סטנדרטי. "החיידק תמיד מערים עלינו", אומרת ד"ר ז'אן מאראצו, מומחית למחלות זיהומיות באוניברסיטת אלבמה בברמינגהם. "הוא תמיד מוצא דרכים להפוך עמיד".
כל פעם שגוף האדם נחשף לאנטיביוטיקה, אם זה בשל דלקת אוזניים, דלקת גרון או כל מחלה אחרת, נחשפים לה גם החיידקים הטבעיים שבגרון. ועם הזמן הם עשויים לפתח עמידות לאנטיביוטיקה. בדרך כלל אין סיבה לדאגה עד שהחיידקים המזיקים נכנסים לתמונה. כשהם נמצאים בסמוך לחיידקים הטבעיים שבגרון הם עשויים להחליף איתם דנ"א (החומר התורשתי) בתהליך המכונה "העברת גנים אופקית". יכולתם של חיידקים לרכוש דנ"א ממקור זר ולהטמיעו בגנום המקורי שלהם נקראת "העברת גנים אופקית". באחד המנגנונים שבו היא מתבצעת, מתרחשת העברה ישירה של פלסמיד מחיידק תורם לחיידק מקבל. פלסמיד הוא מקטע דנ"א שאינו חלק מהדנ"א הכרומוזומלי ומתפקד כיחידה גנטית עצמאית המסוגלת להשתכפל בעצמה. חיידקים יכולים להעבירו מאחד לשני דרך מערכת הפרשה ייעודית. הפלסמידים עשויים להכיל גנים העמידים בפני אנטיביוטיקה, וחיידק הזיבה רוכש אותם וגם הוא הופך להיות עמיד בפני אנטיביוטיקה. 30% מכלל זיהומי הזיבה החדשים בארה"ב עמידים בפני תרופה אחת לפחות – לפי נתוני המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). ומחקרים מראים כי העברת הגנים האופקית היא בדרך כלל הסיבה לכך. "אנחנו חוששים שאם לא נעצור את זה, אם לא נטפל בזה כיאות, זה יתפשט יותר ויותר", אומר ד"ר מייקל מאלן, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים הר סיני בניו יורק.
מדי שנה נדבקים בזיבה 78 מיליון איש בעולם. המספר עלה ללא הרף בשנים האחרונות, אם בשל הירידה בשימוש בקונדומים, התפוגגות הפחד מפני הידבקות ב–HIV, אחוזי האיתור הנמוכים, הטיפולים הכושלים והעברת זני חיידקים עמידים בפני אנטיביוטיקה ממדינה למדינה שמתרחשת עם העלייה הגוברת בנסיעות לחו"ל - מציין ה-WHO. מספר זני החיידקים העמידים בפני אנטיביוטיקה גדל בשנים האחרונות במדינות רבות, ובעיקר בהודו, סין, אינדונזיה, בחלקים מדרום אמריקה, קנדה וארה"ב. מעט מאוד ידוע על מקומות כאלו באפריקה ובמזרח התיכון בשל היעדר נתונים עקביים.
כדי לאבחן זיבה בגרון יש לקחת ממנו דוגמית ולגדל את החיידק במעבדה. אך לעתים מקלוני הדגימה לגרון לא מניבים מספיק בקטריה ולעתים קרובות החיידקים אינם מתפתחים. בגרון יש פחות זיהומי זיבה מאשר באיברי המין, ולכן קשה יותר לאתרם במעבדה. אך אפילו כשמגלים את החיידק בגרון, קשה יותר לטפל בו, ולא רק בגלל עמידותו האפשרית; האנטיביוטיקה אמנם נכנסת לזרם הדם, אך בגרון אין הרבה כלי דם. זיהומי זיבה בגרון שאינם מטופלים יכולים להתפשט לאיברי המין. שם הם יכולים לגרום לכאבים באשכים ובאגן אצל גברים, ולהיות מסוכנים במיוחד לנשים כי הם גורמים לזיהומים באגן, להריונות מחוץ לרחם ולעקרות. "נשים ישלמו מחיר גבוה מאוד אם תהיה עלייה במספר מקרי הזיבה הלא מטופלים", אמרה אלירול.
אפשר לרפא את הזיהום בעזרת מגוון סוגי אנטיביוטיקה, אך כאמור החיידקים מסתגלים אליהם בקלות. אחדים מהזנים כבר עמידים בפני כל הטיפולים פרט לטיפול אחד: זריקה של צפלוספורין רחב ספקטרום יחד עם מתן אוראלי של אזיתרומיצין. אך אפילו במקרה הזה אין ביטחון. כבר נרשמו שלושה מקרים של זיבת־על לכאורה — ביפן, בצרפת ובספרד — שהיו עמידים גם בפני הטיפול הזה. אין זה אומר בהכרח שזיבת־על איננה ניתנת לריפוי, אמרה אלירול. אך רופאים עלולים לתת טיפולים שלא נוסו כיאות בבני אדם, כגון מינון גבוה מדי של אנטיביוטיקה או תרופות ישנות או חזקות יותר. "הבעיה בטיפולים האלה היא שאי אפשר לדעת איזה מינון לתת או אם הם יצליחו", אומרת אלירול. "עדיף להשתמש בטיפולים מהסוג הזה כמוצא אחרון. אם מתחילים בהם, קיים חשש שהמטופל יפתח עמידות גם בפניהם".
חוקרים עובדים כיום על שלוש תרופות חדשות לטיפול בזיבה וכל אחת מהן נמצאת בשלבי פיתוח שונים. אך מעבר לכך, כבר אין הרבה אפשרויות טיפול נגד זיבה עקשנית. לחברות התרופות אין תמריץ רב לפתח טיפולים חדשים. בניגוד לתרופות למחלות כרוניות, התרופות האלה נלקחות רק לזמן קצר, וצריך להחליף אותן ללא הרף כי כאמור החיידקים מפתחים בפניהן עמידות לאחר זמן מה. אף אחת מהתרופות החדשות אינה מתמקדת בריפוי יעיל של זיבה בגרון, אמרה אלירול. זוהי צורה שמתגלה לעתים רחוקות, ולכן יש פחות מודעות לצורך בטיפול עבורה. אך היא גם הסיבה לבעיה המתגברת בבריאות הציבור. "אין טעם לפתח טיפול חדש אם הוא לא פועל על אזור הגרון", אמרה אלירול. "הוא לא ישפיע על המספרים".
אזעקת מציצה -כנסו ותבינו
4ואהבת לרעתך כמוך